Sri Lanka: Vild natur, øde strande og unikke hoteller
I 2022 fik vi den idé, at vi ville fejre jul og nytår på Sri Lanka med vores datter.
Det lyder måske ikke så vanvittigt.
Men det var det.
Dengang boede hun nemlig i Playa Tamarindo, Costa Rica, imens resten af familien boede i Chennai, Indien.
Det komplicerede tingene en smule.
Det var hverken nemt (eller billigt) at eliminere afstanden på 16.000 kilometer og 12 tidszoner imellem os for en stund.
Men det lykkedes.
Efter tre døgn på farten og fire flyvninger, kunne jeg give hende den største krammer i Colombo.
Sri Lanka er sådan et sted, man aldrig bliver færdig med, tror jeg.
Året efter var vi afsted igen — og her er listen over mine favorit-oplevelser:
Sri Lanka highlights
OMIA
Vores 12 dage lange ophold på Omia — et mini-resort med syv bungalows beliggende på frodig skråning med udsigt til mennesketomme strande, palmer, rullende kokosnødder i vandkanten og de vildeste solopgange.
Her var der rejer på størrelse med hummere og hjemmelavede julegaver fra værtsparrets nuttede datter på menuen juleaften.
Nytårsaften blev fejret med BBQ-night, bål og spændende fyrværkeri-show anført af resortets svært begejstrede lokale personalestab.
Vi var vilde med den stilfulde indretning af hotellet, som det israelsk-schweiziske par ved hjælp af youtube-videoer og en god portion stædig optimisme selv havde stået for.
Vi sugede historierne om, hvordan de få år før corona-pandemien og senere politiske uroligheder ramte turistindustrien på Sri Lanka forlod et trygt og forudsigeligt arbejdsliv i it-branchen til fordel for en usikker tilværelse som autodidakte hotel-byggere og ‑ejere på Sri Lanka.
Der er en del udfordringer forbundet med at drive et lille luksus-resort på så afsides et sted i Sri Lanka, når man samtidig skal have familielivet med tre små børn til at fungere.
Den slags historier bliver vi i min familie aldrig trætte af at lytte til, og vores bedste ferieminder stammer fra små hoteller som OMIA, hvor man hurtigt føler sig om en del af familien og kan samle inspiration til det engang bliver vores tur til at føre vores egen drøm ud i livet.
Udawalawe Nationalpark
Vi spiste frokost på Hungry Monkey, før vi hyrede en jeep på vejen uden for restauranten og kørte til nationalparken.
Vi var der fra 15–18 — undgik middagshede og dovne dyr — og så masser af elefanter, påfugle, bøfler og krokodiller.
Området er megasmukt med en stor slette og bjerge i baggrunden — meget safariagtigt. Vidunderligt at nyde solnedgangen fra den høje jeep med vind i håret og en glad familie på bagsædet.
Hvalsafari
Afgang fra Mirissa havn meget tidligt om morgenen. Jeg havde researchet mig frem til, at Raja and The Whales er top-professionelle og tager så meget hensyn til dyrene som muligt, og vi blev ikke skuffede .I forhold til de andre både, der var på vandet den dag, spottede vores selskab hvalerne hurtigst — men vigtigst af alt, så havde de en mere etisk tilgang til whalespotting end de andre ( De sejler ikke i halen på hvalerne for at jagte dem fremad, de sejler ikke for tæt på og de bliver kun 5–7 minutter ved de samme dyr af gangen ). Vi så fire store hvaler på turen, og det var fascinerende at følge med i, hvordan crewet spottede hvalerne på ekstremt stor afstand. Jeg var også imponeret over, hvordan det lykkedes dem at servere kaffe i porcelænskopper flere gange og to serveringer — frugtplatte og æg — på det vippende fartøj.
Jeg ved ikke, om det var en god idé at tage de søsygepiller, som vi fik tilbudt — og om vi skulle have valgt den lyserøde pille i stedet for den orange gjorde, for vi blev ekstremt søvnige og tunge i hovederne. Det lagde lidt en dæmper på oplevelsen. Især for vores søn, som sov tungt det meste af turen, men vi blev i det mindste ikke søsyge, og det var der flere andre, som gjorde.
AMBA Estate
I Uva Highlands en halv times kørsel fra den berømte bjergby Ella ligger en socialøkonomisk virksomhed ved navn Amba Tea Estate, som jeg var draget af fra det øjeblik, den dukkede op i min Sri Lanka research. Så vi tog en tre timer lang og utrolig smuk køretur fra OMIA op i bjergene for at se nærmere på de gamle te-plantager, som danner rammen om AMBAS økologiske farmstay og teplantage.
Her bliver der gjort et ihærdigt forsøg på at forbedre vilkårene for Sri Lankas hårdtarbejdende te-arbejdere ved opbygge et stærkt brand — og derigennem at sikre arbejderne en bedre minimumsløn. Indtil videre har det blandt andet resulteret i, at de fineste håndplukkede top-blade fra AMBAs plantager har fundet vej til mange high-end restauranter og hoteller i verden — heriblandt NOMA.
Vi var på guidet rundtur i te-plantagerne, fik frisklavet frokost i den lille, rustikke restaurant og drog ud på én af de vandreruter, som besøgende på egen hånd kan begive sig ud på i området.
Fascinerende at vandre igennem det kuperede landskab, forbi smukke, forladte te-produktionsbygninger, opført af briterne i en svunden tid. Midt på turen var der mulighed for en kølig dukkert ved et lille vandfald med små pools, og hvis du skulle komme forbi, kan det anbefales, at købe en pose af deres blå te med hjem. Perfekt isterning-base til en kølig gin tonic!
Whisky Point Resort
Da vi efter syv timers kørsel i en tvivlsom bil med en tvivlsom chauffør endelig ankom til Whisky Point Resort ved Arugam Bay nord for Yala Nationalpark, var stemningen blandt vores teenagere en smule presset.
Det fik stedets ejer, hurtigt rådet bod på ved at servere de sygeste italienske pastaretter og en god stærk espresso. Der er langt til Arugam Bay fra Colombo — især når man kun har fem dages nytårs-ferie at gøre godt med — og deres drøm om at surfe hver dag blev udfordret af usædvanligt meget regnvejr. Jeg var godt klar over, at surf-sæsonenen her er fra marts til oktober, men vi tog chancen. Og det er jeg glad for. Mit liv ville have været en lille smule fattigere, hvis jeg aldrig havde mødt den stortalende, storrygende og små-excentriske hotel-ejer, Nicola fra Palermo, som udover at have skabt en lille rustik oase for tilhængere af det italienske køkken på en smuk strand in the middle of nowhere. Også fra ham fik vi hele historien om, hvordan han havde bygget resortet op fra scratch. Den ene dag udstyrede han vores medbragte teenagedrenge med et luftgevær og bad dem om at hjælpe med at skyde et par krager. Den anden dag serverede han himmelsk glutenfri pasta carbonara til moren, og den tredje dag arrangerede han vores uforglemmelige tur til Yala Nationalpark.
Yala — off the beaten track
Vi var godt klar over, at vi ville køre ind i Yala National Park fra en langt mindre brugt indgang, end flertallet af turister på Sri Lanka gør, men wow!
Vi var seriøst de eneste, der kørte derind den dag — bortset fra en lokal , turist i en firehjulstrækker, som til vores store held kom og trak os fri af mudderet, da vi havde siddet fast i flere timer.
Turen blev lige spændende nok, da vi kørte fast og vores guide og chauffør bad os gå ind i vognen og rulle presseningerne ned, hvorefter de forlod os for at gå en halv kilometer ned ad vejen i håbet om at fange et mobilsignal.
Men det hele endte godt, og vi glemmer det aldrig.
Hvis du er på udkig efter en off the beaten track safari-oplevelse på Sri Lanka, så ligger Whisky Point Resort kun en halv time fra indgangen. Og man behøver faktisk ikke engang at køre derind for at se vilde elefanter og krokodiller. De huserer overalt i området omkring Sri Lankas største nationalpark — vi så ikke mindre end seks gange en elefant stå midt på vejen foran os på vores ture rundt i området!
l