Det er sindsygt hårdt at sælge sig selv, når man er sårbar
Da jeg for to uger siden satte autosvar på min mail og rejste ud af landet, kunne jeg for første gang i mit liv ikke henvise kunder og kilder til en anden medarbejder.
Jeg kunne enten tage arbejdet med mig til Tenerife eller sætte et autosvar med besked om, at jeg ville vende tilbage efter den 6. april på min mail.
Jeg valgte det sidste uden at forklare jer, der følger med på bloggen, hvorfor der ikke ville ske en skid på Verdenskvinde.dk i et par uger (Efter at have skrevet flere hundrede politihistorier om indbrudstyve og deres metoder, turde jeg ikke råbe min afrejsedato ud til hele verden).
Jeg smuttede bare af sted og håbede på det bedste, imens jeg tænkte på, hvor sårbar man er som selvstændig.
Èn ting er at rykke to uger ud af kalenderen til en behagelig badeferie.
Noget andet er at lægge sig syg i uger eller måneder, at være væk fra virksomheden i mange måneder på grund af barsel eller at skulle sælge sig selv og være overskudsagtig, når man lige har mistet sin mor.
Det sidste har Lene Nygaard alias indehaveren af marketings- og kommunikationsvirksomheden Nygaard*Sørensen og bloggen Designermor.dk kæmpet med i flere måneder.
To dage før, hun efter endt barsel skulle tilbage til arbejdet i sin sovende virksomhed, døde hendes mor pludseligt af et hjerteanfald.
”Den 11.januar døde min mor. Det ændrede hele mit verdensbillede. Fra at jeg hver dag havde glædet mig til at komme i gang igen med at arbejde igen, var der bare noget andet, der fyldte. Jeg er nødt til at være ærlig og ægte, og jeg kan bare ikke skrive et begejstret blogindlæg om en ny kande lige nu. Man bliver lidt frelst, når døden pludselig kommer så tæt på. Sådan havde jeg det også, da jeg lige var blevet iværksætter. Jeg fattede simpelthen ikke at andre kunne holde ud at blive hængende i et stresset hamsterhjul med skrig og skrål hver morgen, når man bare kunne blive sin egen chef og bestemme sine egne arbejdstider, ” konstaterer Lene Nygaard.
Hun kunne ikke drømme om at kaste håndklædet i ringen, men med til billedet af iværksætterkvinder anno 2014 hører også historien om de situationer, hvor det ikke altid er lykken at være sin egen lykkes smed.
Lige nu må Lene Nygaard indrømme, at det til tider kunne være rart at have et almindeligt lønmodtagerjob, som man kunne tage fri fra. Når man ejer sit eget firma, hænger privatøkonomi, energiniveau og præstation i virksomheden tæt sammen.
”Det er sindsygt hårdt at skulle sælge sig selv, når man er følelsesmæssigt sårbar, men jeg skal jo tjene penge,” konstaterer hun.
Fordelen ved et almindeligt lønmodtagerjob med muligheden for at melde sig syg og lade andre tage over, indtil man selv er på toppen igen, er til at få øje på i sådan en situation.
”Tingene er ikke kommet let til mig i opstarten efter barsel. Jeg har ikke det samme overblik, som jeg plejer at have, og jeg har ikke overskud til langsigtet planlægning, men jeg trøster mig med, at det kommer. Lige nu løser jeg opgaverne en af gangen. Jeg skal også leve af mine opgaver og gode kunder fremover, så jeg må hanke op i mig selv så godt som jeg kan,” siger Lene Nygaard.
Hun forsøger at lade være med at slå sig selv i hovedet over, at hun har på det seneste har forsømt bloggen Designermor, som er katalysator for en stor del af de opgaver, som hun får ind i butikken.
”Når man har en blog, forventer folk at få noget fra én, men jeg har simpelthen ikke haft noget på hjerte. Jeg har skrevet 4–5 indlæg siden januar. To af dem handler om sorg, men det er jo ikke en sorg-blog, så der er grænser for, hvor meget jeg kan skrive om det emne, ligegyldigt hvor meget det så end fylder i mig,” siger Lene Nygaard og smiler.
Det er ikke første gang i virksomhedens korte historie, at virkeligheden har lavet rav i Lene Nygaards planer.
Da hun etablerede sin virksomhed, havde hun lige været igennem en krævende hormonbehandling for at få barn nummer to.
”Planen var, at jeg skulle vente med at blive selvstændig, til vi havde fået barn nummer to. Men det ville bare ikke lykkes. Jeg kom jeg i hormon behandling og det var et konstant pres, for jeg skulle møde til behandling i Skejby klokken halvsyv om morgenen og skulle derud igen i frokostpausen. Ingen på mit daværende arbejde kunne få at vide, hvorfor jeg pludselig ”skulle i Bilka” i frokostpausen. Jeg kunne ikke være ærlig og blev mere og mere sammensnøret. Jeg fik det fysisk dårligt. Oveni at jeg drønede rundt og var sindssygt stresset og skulle sprøjte mig selv med hormoner om aftenen, fik min mor en blodprop i hjertet. ”
På det tidspunkt indså Lene Nygaard og hendes mand, at de var nødt til at gøre noget andet.
”Vi satte os ned, regnede på det og fandt ud af, at vi kunne leve uden min løn i en periode. Det var faktisk det, vi gjorde i stedet for at lave en forretningsplan. Aftalen var, at jeg skulle bruge den første måned på at lande.”
Derefter tog Lene Nygaard en pause i hormonbehandlingen for at starte sin nye virksomhed op.
”To måneder efter var jeg blevet gravid på den naturlige måde, og så stod jeg der og var midt i at starte en virksomhed op. Nå, men okay så bliver det et meget langt tilløb til en virksomhedsopstart og så må jeg jo se, hvor mange der gider hyre mig velvidende, at jeg går på barsel om få måneder,” tænkte Lene Nygaard.
Og sådan blev det.
”Det gik overraskende godt og jeg fik faktisk 3–4 nye kunder, imens jeg var højgravid. Hvis jeg havde søgt et almindeligt job på det tidspunkt, havde jeg aldrig fået det .”
Selvom Lene Nygaard har haft en omtumlet start på sit liv som selvstændig, har hun aldrig for alvor fortrudt, at hun tog springet.
”Jeg møder sjældent veninder, der ligesom mig siger; Jeg er bare så glad for mit job. Tværtimod ser jeg mange, som stresser rundt, fordi de ikke kan få familielivet til at hænge sammen og kun har tid til børnene i weekenden. Jeg føler mig priviligeret, fordi jeg elsker mit arbejde, selv kan tilrettelægge min tid og bor fem minutter fra kontoret. Det kan til enhver tid opveje de ulemper, der er ved at være selvstændig.”
[…] Interviewet handler om at være iværksætter i en periode, hvor sårbarheden er ekstra stor. Noget om at livskriser kan betyde, at man endelig får sig taget sammen til at ændre kurs. Om opfattelser af verdensbilledet – som i øvrigt kan skifte minut for minut. Om at være lykkelig for fleksibiliteten, men presset af presset. Ja, presset af at skulle “sælge sig selv” og af det økonomiske pres, der også spøger. For jeg kan jo ikke bare “stemple ud”. Heller ikke, når jeg er i sorg. Læs hele interviewet lige her… […]
[…] jeg kan jo ikke bare “stemple ud”. Heller ikke, når jeg er i sorg. Læs hele interviewet lige her… Kig forbi Bettinas side og få nye vinkler på emnet: kvinder og iværksætteri. Vær hilset, […]