
Hvem klapper af en fiasko?
Jeg er sommetider ved at dø af skræk ved tanken om at ende som en dundrende og ikke særlig “verdenskvinde-agtig” fiasko.
“Der er jo ingen, der gider at ende som en fiasko,” sagde én af de kvinder, jeg har interviewet til min føljeton om 100 selvstændige kvinders historie.
Hun og flere af de andre kvinder, jeg har mødt, har formået at vende frygten for fiasko til en drivkraft i deres nystartede forretning.
“Jeg vil vise dem allesammen, at jeg ikke ender som en fiasko.”
Det er altså helt normalt at være bange for, at ende som en fiasko.
Alligevel er det ikke noget, man læser eller hører ret meget om i beretningerne om iværksættere i dagens Danmark.
Kan man både tale ærligt og åbent om sin frygt for ikke at være dygtig nok til at overleve som virksomhedsejer og fremstå som en professionel og overbevisende samarbejdspartner over for potentielle kunder?
Det spørgsmål diskuterede jeg i dag med en anden iværksætter. Hun var i tvivl om, hvor ærlig hun kunne være omkring sin egen usikkerhed og frygt for fiasko i en artikel. En artikel, som kunne gøre hendes kunder usikre på, om hun nu også var i stand til at levere varen. I den forbindelse kom vi til at tale om det San Francisco-baserede foredragskoncept Failcon. Konceptet har blandt andet bredt sig til vores nabolande Tyskland og Norge, og det er en hyldest til fiaskoen. Ganske enkelt. Filosofien bag Failcon er, at vi istedet for at pakke vores fiaskoer ind i vat, skal fortælle åbent om alt det, vi har lært af vores fejltrin.
Vi skal klappe af fiaskoerne.
“Fiaskoer betyder ikke, at vi skal stoppe med at prøve noget nyt. Det betyder bare, at vi skal begynde at udveksle historierne om, hvad der ikke virkede. Hvorfor du ikke kunne rejse penge, hvilke beslutninger, der var forkerte og hvornår du besluttede dig for at kaste håndklædet i ringen. Iværksættere har brug for at høre fra hinanden, at det er okay at fejle. Det betyder ikke, at du er værdiløs. Du er bare lige som resten af os ved at lære at bygge noget større næste gang ved at lære af dine fejltagelser,” skriver sammenslutningen på www.failcon.com.
Her kan man læse masser af beretninger om folks fiaskoer, som eksempelvis historien om advokaten og virksomhedskonsulenten Paul Glover. Han fejlede big time og måtte 5,5 år i fængsel. Så galt går det nok ikke for nogen af os, men jeg synes bare lige, at jeg ville dele historien med jer derude.
For at sikre mig, at I husker at sige til jer selv og hinanden, at fiaskoer faktisk bare er noget, man bliver klogere af.
Frygten for at ende som en fiasko er også okay, så længe vi ikke lader den æde os op indefra. Istedet skal vi bruge den som en drivkraft. Vi skal lære at se den i øjnene og fortælle den, at den ikke får lov til at stoppe os i at prøve noget nyt.
Det øver jeg mig på hver dag.