Først fik hun stress, så blev hun selvstændig
Merete Vigen besluttede sig efter en sygemelding med stress og udbrændthed for at blive selvstændig. I dag er hun en af de få kultur- og naturformidlere i Danmark, som ikke er offentligt ansat.
”En krise i livet er en anledning til at få stillet skarpt på sit liv. Sådan var det for mig. Jeg blev sygemeldt med stress og besluttede mig for, at jeg aldrig ville tilbage til mit gamle arbejde igen. Jeg brugte et halvt år på at slikke sårene og bygge en ny fremtid op inde i hovedet. Jeg tog på iværksætter-kursus for at forberede mig.. Da det halve år var gået gik jeg i luften med mit koncept og min hjemmeside,” siger Merete Vigen.
Virksomheden er bygget op omkring den store viden om det sydvestjyske landskab, som hun har opbygget i sit tidligere virke. Merete Vigen arrangerer blandt andet ture til Filsø, Danmarks nye sø, klithederne og plantagerne imellem Blåvandshuk og Ringkøbing Fjord, og det har afstedkommet en del kommentarer af den her type: ”Du er sej, men kan man virkelig tjene penge på at gå rundt derude?” Svaret er ja. ”Jeg har trukket ca. 15.000 kroner ud til mig selv hver måned, siden jeg startede virksomheden op for et år siden. Det er ikke en bondegård, men vi kan få det til at hænge sammen. Jeg har da haft ondt i maven over økonomien engang imellem, fordi jeg sjældent ved, hvad jeg ender med at tjene i næste måned, men jeg havde mere ondt i maven, da jeg var lønmodtager og gik på arbejde hver dag,” siger Merete Vigen. Merete Vigens virksomhed laver også en række freelanceopgaver og projekter indenfor formidling og turismeudvikling, så der er opgaver til hele året. Selvom det ikke altid er en dans på roser at være selvstændig, er hun lykkelig for, at hun traf beslutningen om at vinke farvel til tilværelsen som lønmodtager.
”Jeg har især skullet øve mig i at lægge den vestjyske beskedenhed på hylden og stå fast på, at jeg leverer et godt produkt som er penge værd. Kvinder i vores generation er enormt dygtige til det, vi gør, men vi tror ikke altid selv på det. Når vi endelig tager kampen op med vores indre dæmon og springer ud og bliver selvstændige, når vi langt, fordi vi faktisk er bedre, end vi selv går og tror,” siger Merete Vigen.
For hende handler livet som selvstændig ikke om, hvornår hun har tjent sin første million. Den handler om frihed, faglig stolthed og muligheden for at have en fleksibel hverdag, som harmonerer med familiens behov.
”Det betyder meget for mig, at jeg kan passe mit arbejde ind i det at have en familie uden stress og jag. Jeg holder oftest fri om eftermiddagen, så jeg kan drikke eftermiddagskaffe med børnene og de lige får lov til at lande. Så kan jeg altid arbejde på andre tidspunkter, rigtig mange weekender går med arbejde.” siger hun. Fleksibiliteten er afgørende for Merete Vigen, som er mor til fire og har svært ved at genkende sig selv i den måde iværksættere som regel bliver fremstillet i dagens Danmark.
”Vi er faktisk en del iværksættere, som bare har det mål, at vi vil kunne tjene vores egen løn og have et godt arbejdsliv. Vi går ikke rundt og drømmer om at blive gazelle-virksomheder eller at få 10 medarbejdere,” siger Merete Vigen.
Hun synes, at der er for meget fokus på vækst, profit og gazellevirksomheder i debatten om dansk iværksætteri.
”For mig er succeskriteriet er at tjene en rimelig løn hver måned og at have et arbejdsliv, som jeg elsker. Nu kanjeg mærke at flere og flere får øjnene op for, hvad jeg kan og at virksomheden ekspanderer hele tiden, så det er jo bare endnu et bevis på, at det godt kan lade sig gøre at være iværksætter på min måde,” siger hun.